top of page
  • cgundtoft

DIY-booking-guide (in Danish)

Guide til gør-det-selv booking i Tyskland Skrevet af Line Bøgh.
Tid og planlægning Normalt starter jeg med at booke 10-12 måneder før en tour. Jeg booker ofte af flere runder; dvs. at jeg booker de første jobs 10-12 måneder før tour-start, de næste ca. 6 måneder før tour-start, og hvis jeg stadig har ledige datoer, fokuserer jeg på hus-koncerter (Wohnzimmer Konzerte), support og andet, der kan bookes med kortere varsel. I begyndelsen virkede det uoverskueligt at booke så langt frem i tiden, men nu kører det som en form for årshjul - jeg ved, hvornår jeg skal starte med at booke hvad og til hvilken periode. Det er min erfaring at det er bedst at turnere fra september - april. Fra maj - august er det festival-tid, og de jobs man kan spille er ofte udendørs og sæsonbestemte. 


Geografi Tyskland er kæmpestort, og man skal derfor sætte sig lidt ind i den tyske geografi, når man booker. Min hovedregel er, at der ikke må være mere end 4 timers kørsel mellem to venues - selvfølgelig helst kortere.  Generelt kan jeg anbefale, at man koncentrerer sig om det vestlige Tyskland. Her ligger byerne tæt, og man kan spille mange koncerter uden at køre særlig meget (Altså området omkring Köln, Düsseldorf osv.). 

Sproget Jeg taler IKKE tysk. Jeg kan heller ikke skrive tysk, så al korrespondance foregår på engelsk. Mine sange er på engelsk, mine mails er på engelsk, og den gamle fordom om, at tyskere ikke taler engelsk, holder altså ikke længere. Det plejer at gå fint.

Hvordan finder man spillestederne? Jeg har selv fundet samtlige spillesteder ved hjælp af andre artisters tour-planer. Jeg finder en artist i cirka samme genre som jeg selv, finder deres tourplan og googler så stederne. Jeg synes dette er den bedste og mest præcise måde at opspore steder på, da jeg har mulighed for at researche ordentligt og vurdere, om min musik passer til stedet. Jeg kan også finde oplysninger om, hvilke dage de har musik, og kan derefter rette en mere specifik forespørgsel til den musikansvarlige (så jeg ikke spilder folks tid ved at spørge om irrelevante ugedage). Det kan også have en vis effekt at “skyde med spredehagl”, men jeg oplever klart de bedste resultater, når jeg laver grundig research. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, kan du starte med min tourplan, og efterhånden som du klikker dig frem til spillestederne, vil du støde på flere artister, flere tourplaner, og så er det bare at gå i gang med at skrive rundt. 


Store og små byer Der er fordele og ulemper ved spille i Tysklands små og store byer. Det er generelt lettere at trække publikum og tjene penge i de små byer og derudover får man ofte en fantastisk behandling. Jeg har haft mange fine og rørende oplevelser i Tysklands små afkroge. Byer som Hamborg, Berlin, Köln og München kan være taktiske at have på tourplanen, hvis din tour er timet med en release (især i forhold til at invitere evt. kommende samarbejdspartnere, branchefolk, bloggere, journalister osv.), men konkurrencen er selvfølgelig større, og chancerne for at tiltrække fulde huse er markant mindre. Jeg råder altid folk til at have et fokus på mindre byer, også for at få en tour til at hænge økonomisk sammen. 


Booking-mail Jeg plejer at bygge en mail op på følgende måde: 1) Kort introduktion (hvem er du, hvor kommer du fra osv.). 2) Uddrag af anmeldelser (eller andet interessant om dig). 3) Mulige datoer. 4) Beskrivelse af musikken inkl. link til live video ( + andre links, f.eks. website, Facebook, musikvideo osv.). Live-video i høj kvalitet er et absolut must! Husk at live-videoen skal give et præcist billede af, hvad du optræder med - det giver f.eks. ingen mening at sende en video med fuldt band, hvis du planlægger en solo-tour. 5) Beskrivelse af set-up (hvem spiller hvad - så bookeren kan få et klart billede af størrelsen på bandet) 6) Vedhæft et godt billede. 

Følg op Jeg altid følger op ca. 14 dage efter. Jeg sender den samme mail igen, og ændrer kun lige teksten i toppen (“Hi xxxxx, did you see this email?”). Jeg ved at andre artister opnår langt bedre resultater ved at ringe rundt, så hvis du taler godt tysk og er frisk på en ringe-runde, så gør det endelig! Jeg har valgt det fra, og det er også muligt at booke tours uden at ringe. Generelt skal man aldrig tale sig selv ned, men man skal heller ikke tale sig selvfor meget op. Forsøg at virke åben, interesseret, troværdig og hav lidt ydmyghed uden at tale dårligt om dig selv. De fleste bookere er dedikerede musikelskere, der er oprigtigt kede af, at de ikke kan svare på alle de mails, de får. Husk det, når du skriver til dem, og lad være med at tage afslag og manglende respons for tungt. Forberedelse før du tager afsted Hoteller: De fleste små spillesteder i Tyskland sørger for overnatning, da de er vandt til udenlandske artister på tour. Overnatning kan være på hotel, på vandrerhjem, i “band- lejlighed” eller privat overnatning (typisk hos ejeren af stedet). I begyndelsen syntes jeg, at privat overnatning var lidt grænseoverskridende, men jeg fandt hurtigt ud af, at det er både hyggeligt og meget værdifuldt. Det er ofte her, over morgenbordet, at man får udvidet netværket: det er her folk fortæller om gode spillesteder i nærheden, eller giver dig mailadressen på en ven, som helt sikkert vil booke dig næste gang, du er i området. Hvis spillestedet ikke tilbyder overnatning, skal man selvfølgelig booke overnatning i nærheden - dette er heldigvis relativt overkommeligt i Tyskland (ca. 50€ for et dobbeltværelse på et hotel i den billige ende). Tourplaner: Ca. 2 måneder før jeg tager afsted, sender jeg en mail ud til alle arrangører, og beder dem give mig præcise informationer om get-in, lydprøve, lydudstyr til rådighed, catering, overnatning osv. Jeg sender altid opdateret tech rider, tekst, billeder og video med i denne mail, for hvis jobbet er booket 12 mdr. tidligere, vil jeg sikre mig, at det er det opdaterede materiale, der bliver brugt til promotion. Jeg tilbyder også at sende plakater, men sender sjældent mere end 5 stk., da det kan være dyrt. Derefter laver jeg en tourplan med alle relevante oplysninger. Transport: Jeg har været på tour både med bil og med tog. Bil kræver ikke nogen forberedelse (udover en god GPS og evt. bestilling af færgebilletter), men togbilletter køber jeg 2-3 måneder før afgang via DSB. (Billetterne bliver frigivet 3 måneder før, og bliver derefter gradvist dyrere). Husk CD’er og vinyler! Tyskerne køber flere fysiske albums end danskerne, og det er normalt at sælge 5-10 stk. ved små koncerter. Jeg plejer at medbringe 40-50 CD’er og 12-15 vinyler til en tour med 8 koncerter.  Undervejs Gør op med dig selv, hvad dine forventninger er. Mange bliver skuffede, hvis der en aften kun sidder 10-12 stykker på tilskuerrækkerne, men husk at en fanbase skal opbygges, og at det ikke har noget med dig at gøre (du er jo faktisk i et andet land, hvor ingen kender dig, og du har ikke en jordisk chance for at “trække 50 af dine nærmeste venner med”). Fokusér på det, der går godt - de aftener hvor salen er fuld, og de mange fantastiske oplevelser man får af at rejse med sin musik. Når jeg sidder i bilen på vej hjem fra en tour, er der altid supergode og mindre gode aftener at tænke tilbage på, men det, der virkelig tæller er, at jeg har fået spillet for en hel masse mennesker, som aldrig ville have hørt min musik, hvis jeg ikke var taget af sted. Jeg har fået en masse nye kontakter, nye muligheder og mine CD’er og plader ligger i en masse nye hjem, hvor de kan blive lyttet til, i stedet for at ligge og vente i min kælder. Min forventning er ikke fulde huse over hele linjen, men gode koncerter, gode oplevelser og en støt og rolig opbygning af mit virke i Tyskland. Derudover er det vigtigt også at udvise en positiv indstilling overfor arrangørerne og alle de gode kræfter, der er involverede i at bringe et turnerende act til byen. De gør som regel deres aller bedste, så husk altid at være respektfuld. Det forhøjer forresten også dine chancer for at blive booket igen til næste år.


Mulighed for støtte I Danmark har vi mange muligheder for at søge om støtte til koncerter i udlandet. De mest oplagte puljer er ROSA (Dansk Rock Samråd - løbende ansøgning), MXD (Music Export Denmark - løbende ansøgning) og Statens Kunstfond (puljen der yder tilskud til orkestre, bands, kor og ensembler. Kan søges hvert år i august). Derudover kan man søge foreningerne DPA og DJBFA. Det kan anbefales at være ude i god tid, holde styr på ansøgningsfristerne. Husk på at pengene skal søges FØR, du tager afsted.Formålet med det hele At gå i gang med at booke i Tyskland er et stort projekt, og man må forberede sig på, at det koster timer og kræfter at give sig i kast med. Man må ikke forvente, at en enkelt tour eller to er nok til “et gennembrud” på det tyske marked - det tager tid at opbygge fanbase og netværk. Til gengæld bliver det lettere og lettere at booke med tiden - mange spillesteder inviterer nemlig de samme kunstnere tilbage år efter år. Jeg oplever også at mange tilbyder at sende kunstneren videre til et spillested i nabobyen, og på den måde bliver “byrden” ved at booke gradvist mindre simpelthen fordi, ens netværk vokser.

Om dette er vejen til det store tyske gennembrud, ved jeg ikke. Jeg håber, at kunne opbygge et marked for livekoncerter i Tyskland, der med tiden kan blive en større indtægtskilde, end det er i dag. Men mest af alt elsker jeg at spille live, jeg elsker at rejse, og jeg føler en stor sorg ved at så meget dansk musik (inkl. min egen) bliver skrevet, bearbejdet, indspillet, produceret, udgivet og promoveret, bare for at blive tabt på gulvet i et lille land som Danmark. Derfor vil jeg på det varmeste anbefale alle i en lignende situation, at prøve kræfter med Tyskland. 

152 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page